Att komma igång med träning eller ta nästa steg i sin träningsresa handlar inte bara om att följa ett strikt schema, utan om att hitta glädjen, variationen och motivationen i vardagen. Vi tror på att kombinera målinriktad träning med en filosofi som passar alla – från nybörjaren till den erfarna atleten. Vi vill dela med oss utav några träningstips och principer som hjälper dig utvecklas, både inom rodd och andra träningsformer.
Oavsett vilken träningsform du ägnar dig åt, är god teknik nyckeln till framgång. I rodd handlar det om att lära känna metriken, koordineringen, och flödet där muskler arbetar i harmoni. En korrekt teknik förbättrar inte bara din prestation utan minskar också risken för skador. Ta tid att fokusera på rätt rörelsemönster, oavsett om det gäller rodd, styrketräning eller någon annan disciplin. Låt kvalitet gå före kvantitet. Fråga erfarna personer på området om hjälp och var öppen och nyfiken för ny input. Kanske trodde du att du hade definierade svar, men insåg att det fanns fler dimensioner än du först anade.
En av de största fördelarna med rodd är att det är en helkroppsträning. Varje drag involverar ben, bål, rygg och armar, vilket ger en balanserad utveckling av både styrka och uthållighet. För dig som vill komplettera din roddträning, tänk på att inkludera övningar som stärker dessa muskler, exempelvis marklyft, knäböj och core-träning. Genom att kombinera helkroppsträning med specifik teknikträning får du en fördelaktig fysik.
För att hålla motivationen uppe är variationen avgörande. Enformig träning kan snabbt leda till uttråkning och upplevda platåer i din utveckling. Inom rodd kan du växla mellan distanspass för uthållighet, intervaller för explosivitet och teknikinriktade pass för precision. Utanför rodden kan variationen bestå av kompletterande aktiviteter som styrketräning, cykling, löpning eller yoga.
Under vissa av våra träningspass så varierar vi mellan RowErg, BikeErg och SkiErg – alltså dels grenspecifik träning och dels träning för de centrala delarna med träning för hjärta och lungor. På så sätt håller vi både kropp och sinne utmanade och intresserade.
Kondition är en central del av rodd, men det är också något alla idrottare kan dra nytta av. För att förbättra din kondition är det viktigt att träna med både låg och hög intensitet. Långa, lugna pass bygger basen, medan högintensiva intervaller förbättrar ditt VO2 max och din explosiva kraft. Genom att kombinera dessa typer av träning får du en starkare uthållighet som kan appliceras på många sporter.
Det är lätt att fastna i tanken att mer träning alltid är bättre, men återhämtning är lika viktigt som själva träningspasset. Kroppen behöver tid att bygga upp sig efter belastning, annars blir man lätt sliten och förkylningen är inte långt borta. Inkludera vilodagar och lättare träningspass som fokuserar på rörlighet eller stretching. Detta kan vara utmanande, särskilt när glädjen och inspirationen att träna mycket finns. Då är det bra att bli påmind om att en långsiktig och hållbar plan är att föredra.
Mindfulness, meditation och avslappningsövningar kan också hjälpa till att återställa både kropp och sinne, vilket gör att du kommer tillbaka ännu starkare nästa gång du tränar. En kort stund av avslappning är som att trycka på reset-knappen.
En stor del av roddens charm är kamratskapet. När du tränar med andra delar du framgångar, utmaningar och glädjen i att nå gemensamma mål. Att träna i grupp, vare sig det är på vatten, i gymmet eller på roddmaskiner, skapar en positiv energi och stärker motivationen – särskilt vid högintensiva pass.
Slutligen, träning handlar inte bara om att bli starkare eller snabbare – det ska också vara roligt! Sätt upp både kort- och långsiktiga mål som håller dig motiverad, men glöm inte att njuta av processen. Vi gillar att befinna oss i en miljö där alla känner sig välkomna, där varje träningspass är en chans att lära sig något nytt, utvecklas och ha kul.
När du tränar är det lätt att vilja se snabba resultat, men framgång kräver tålamod och tid för utveckling. Det är normalt att uppleva perioder av långsammare framsteg, och det är då viktigt att fokusera på kontinuerlig förbättring, oavsett hur små stegen är.
Din kropp behöver tid för att anpassa sig till nya belastningar, och det är avgörande att hålla en balans mellan drivkraft, motivation, konditionsnivå, muskelstyrka och vad dina leder och ligament klarar av. Om någon del överbelastas kan det leda till skador eller stagnation i din utveckling. Om din konditionsnivå är längre kommen än muskelstyrkan och hårdhet i kroppen så kan det leda till att leder och ligament istället taxeras och skador kan uppstå.
Genom att låta din kropp arbeta i harmoni och ge dig själv utrymme att växa i din egen takt skapar du en hållbar och effektiv träningsresa där små, konsekventa framsteg över tid leder till stora förändringar.
Prestationer definierar inte vår identitet. För många är rodd en hobby, där glädjen ligger i själva aktiviteten snarare än i tävlingen. För andra är fokus på att tävla och att bli bäst en central del av träningsresan – det handlar om att sträva efter mål och att mäta sina framsteg. Oavsett perspektiv är det viktigt att njuta av processen, växa som individ och inse att vi är värdefulla oavsett våra resultat.
Copyright © 2024 Helsingborgs roddklubb